Fokuksessa

Kestävän kehityksen visiomme

Haluamme olla muodin alusta, jolla on positiivinen vaikutus sekä ihmisiin että maapalloon.

Fokuksessa

Mitä on

kestävämpi muoti?

Kestävä kehitys merkitsee sitä, että otamme huomioon planeettamme ja sen asukkaat. Sen osa-alueita ovat ympäristönsuojelu, eettiset työolosuhteet sekä eläinten hyvinvointi. Ekomuoti keskittyy kestävämmän muodin ympäristöystävällisiin näkökulmiin. Ekologisten vaatteiden valmistukseen kuuluu luonnonmukaisten, kierrätettyjen ja uusiokäytettävien kuitujen käyttö ja haitallisten kemikaalien vähentäminen. Eettisten vaatteiden valmistuksessa keskitytään erityisesti yhteiskunnallisiin kriteereihin. Eettinen muoti varmistaa, että työntekijöitä kohdellaan reilulla tavalla ja korostaa tehdyn työn arvoa.

Luotettavat kestävän kehityksen kriteerit

Zalandon verkkokaupassa tuotteet on merkitty “Kestävä kehitys” -merkinnällä. Käyttämämme kriteerit perustuvat tuotteiden sertifikaatteihin. Ne muodostavat standardin, joka kattaa ympäristönsuojeluun, yhteiskuntaan sekä eläinten hyvinvointiin liittyvät kysymykset. Kriteerimme ovat yhdenmukaisia muotiteollisuuden kansainvälisesti hyväksytyn parhaan käytännön kassa, mukaan lukien Higg Materials Sustainability Index sekä Textile Exchange's Preferred Fibers and Materials -lista. Kestävän kehityksen kriteerimme ottavat tällä hetkellä huomioon tuotannon ne vaiheet, joilla on suurin vaikutus ympäristöön. Näitä ovat materiaalit ja tuotteiden valmistusprosessi. Käytämme myös kolmansien osapuolten sertifikaatteja, kuten Reilu kauppa (Fairtrade) ja Global Organic Textile Standard (GOTS). Olemme myös tietoisia, että monet brändit tekevät vielä näitäkin standardeja enemmän kestävän kehityksen eteen, ja haluamme yhteistyössä heidän kanssaan kehittää tapoja tuoda näitä innovaatioita esiin tulevaisuudessa.

GOTS - organic
Sertifikaatti luomukuiduista valmistetuille tekstiileille. Merkinnällä varmistetaan, että kaikki tuotteissa käytetyt kuidut on kasvatettu ja käsitelty tiukkoja ympäristöstandardeja sekä haitallisten kemikaalien käyttöä säänteleviä kriteereitä noudattaen. Sertifikaatti edellyttää, että tuotteiden valmistuksessa syntyvä jätevesi käsitellään toimivassa vedenpuhdistamossa. GOTS-sertifioidut tuotteet sisältävät vähintään 95 % luonnonmukaisesti valmistettuja kuituja. Standardi kattaa tekstiilin koko tuotantoketjun valmistajineen ja heidän yhteistyökumppaneineen raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi.
GOTS - made with organic materials
Sertifikaatti luomukuiduista valmistetuille tekstiileille. Merkinnällä varmistetaan, että kaikki tuotteissa käytetyt kuidut on kasvatettu ja käsitelty tiukkoja ympäristöstandardeja sekä haitallisten kemikaalien käyttöä säänteleviä kriteereitä noudattaen. Sertifikaatti edellyttää, että tuotteiden valmistuksessa syntyvä jätevesi käsitellään toimivassa vedenpuhdistamossa. GOTS-sertifioidut tuotteet sisältävät vähintään 70 % luonnonmukaisesti valmistettuja kuituja. Standardi kattaa tekstiilin koko tuotantoketjun valmistajineen ja heidän yhteistyökumppaneineen raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi.
reilun kaupan puuvilla
Laatumerkintä luonnonmukaiselle Reilun kaupan puuvillalle. Reilu kauppa varmistaa, että maanviljelijälle maksetaan maailmanlaajuisen vähimmäishinnan mukainen takuuhinta sekä Reilun kaupan lisä, joka on tarkoitettu paikallisen yhteisön sosiaaliseen tai taloudelliseen kehittämiseen. Reilut sadot suojaavat maanviljelijöiden terveyttä ja turvallisuutta, edistävät veden tehokasta käyttöä ja estävät vaarallisten kemikaalien tai geenimuunneltujen puuvillansiementen käyttöä. Tällä merkinnällä varustetut tuotteet on valmistettu vähintään 50-prosenttisesti Reilun kaupan puuvillasta.
GRS - Global Recycle Standard
GRS on tuotestandardi, joka sertifioi tuotteessa olevat kierrätysmateriaalit. Tuotteen jokaisessa valmistusvaiheessa sekä toimitusketjussa varmistetaan tuotteen täyttävän standardin vaatimukset tinkimättömästi. Sen lisäksi, että standardi varmistaa tuotteen sisältävän 50 % kierrätysmateriaaleja, se myös asettaa korkeat ympäristövaatimukset ja eettiset arvot tuotteen toimitusketjulle.
Responsible Down Standard
Tuote on sertifioitu Responsible Down -untuvastandardin mukaisesti. Sertifikaatti varmistaa, että tuotteen valmistuksessa on kunnioitettu eläinten hyvinvointia. Elävien lintujen höyhenien poistaminen sekä eläinten pakkosyöttäminen on kielletty.
Responsible Wool Standard
Tuote on sertifioitu Responsible Wool -villastandardin mukaisesti. Sertifikaatti varmistaa, että tuote on valmistettu eläinten hyvinvointia kunnioittaen ja luontoa suojellen.
OCS - Organic Content Standard
Organic Content -standardi takaa, että tuotannon kaikissa vaiheissa on käytetty vähintään 95 % sertifioituja orgaanisia raaka-aineita, jotka on varmennettu ja jäljitettävissä. Sertifikaatti ei määrittele käytettyjä kemikaaleja eikä tuotannon sosiaalisia tai ympäristöllisiä ulottuvuuksia.
OCS - Organic Blended Content Standard
Organic Blended Content -standardi takaa, että tuotannon kaikissa vaiheissa on käytetty vähintään 50 % sertifioituja orgaanisia raaka-aineita, jotka on varmennettu ja jäljitettävissä. Sertifikaatti ei määrittele käytettyjä kemikaaleja eikä tuotannon sosiaalisia tai ympäristöllisiä ulottuvuuksia.
Leather Working Group (kulta)
Tuotteessa käytetty nahka on valmistettu ympäristöystävällisesti. Se on testattu ja sertifioitu Leather Working Group -työryhmän vaatimusten mukaisesti. Nahan parkinnut tuottaja on saanut testeissä korkeimman mahdollisen arvosanan "kulta".
Leather Working Group (hopea)
Tuotteessa käytetty nahka on valmistettu ympäristöystävällisesti. Se on testattu ja sertifioitu Leather Working Group -työryhmän vaatimusten mukaisesti. Nahan parkinnut tuottaja on saanut testeissä arvosanan "hopea".
Leather Working Group (pronssi)
Tuotteessa käytetty nahka on valmistettu ympäristöystävällisesti. Se on testattu ja sertifioitu Leather Working Group -työryhmän vaatimusten mukaisesti. Nahan parkinnut tuottaja on saanut testeissä arvosanan "pronssi".
Better Cotton Initiative
Ostamalla puuvillatuotteita tältä brändiltä tuet kestävää puuvillan tuotantoa. Sertifikaatilla varustetuissa tuotteissa on käytetty vähintään 50 % sellaista puuvillaa, joka on peräisin Better Cotton -järjestelmässä mukana olevalta valmistajalta tai brändiltä ja jotka ovat sitoutuneita hankkimaan raaka-aineensa Better Cottonin maanviljelijöiltä sekä investoimaan heihin. Merkintä ei tarkoita, että tuote olisi valmistettu fyysisesti jäljitettävästä Better Cotton -puuvillasta.
EU Ecolabel
EU-ympäristömerkki kertoo tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä, turvallisuudesta ja laadusta. Se myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät korkeat ympäristöstandardit koko elinkaarensa ajan: raaka-aineiden käsittelystä tuotantoon, jakeluun ja jätteenkäsittelyyn.
luomupuuvilla
Zalando Organic Cotton -merkintä annetaan tuotteille, joiden valmistuksessa on käytetty luomukuituja. Raaka-aineena käytetty luomupuuvilla on viljelty ilman synteettisiä kemikaaleja, kuten torjunta-aineita, vesakkomyrkkyjä, lannoitteita ja geneettisesti muunneltuja siemeniä.
Valmistettu ympäristöystävällisestä lyocellista
Olemme antaneet tälle tuotteelle ympäristömerkin, sillä sen ympäristövaikutus on tavallista pienempi. Vähintään 50 % tuotteessa käytetystä materiaalista on lyocelliä. Lyocell on luonnonkuitu, jota valmistetaan selluloosasta. Päinvastoin kuin perinteisessä viskoosissa, lyocellin valmistuksessa puun selluloosaa prosessoidaan ympäristöystävällisillä liuotteilla ns. suljetussa kierrossa. Suljetun valmistusprosessin ansiosta 99,5 % käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää yhä uudelleen ja uudelleen.
Valmistettu ympäristöystävällisestä LENZING™ TENCEL™ -materiaalista
Olemme antaneet tälle tuotteelle ympäristömerkin, sillä sen ympäristövaikutus on tavallista pienempi. Vähintään 50 % tuotteessa käytetystä materiaalista on LENZING™ TENCEL™ -kuitua. LENZING™ TENCEL™ valmistetaan selluloosasta. Sen valmistuksessa käytetään huomattavasti vähemmän myrkyllisiä liuotteita kuin perinteisen viskoosin valmistuksessa. Suljetun valmistusprosessin ansiosta 99,5 % käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää yhä uudelleen ja uudelleen.
Valmistettu ympäristöystävällisestä LENZING™ VISCOSE -materiaalista
Olemme antaneet tälle tuotteelle ympäristömerkin, sillä sen ympäristövaikutus on tavallista pienempi. Vähintään 50 % tuotteessa käytetystä materiaalista on LENZING™ VISCOSE -kuitua. Lenzing on selvittänyt tarkkaan koko tuotantoketjunsa taatakseen, että LENZING™ VISCOSE -kuidut tulevat aina kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti hoidetuista metsistä.
Valmistettu ympäristöystävällisestä LENZING™ ECOVERO™ -materiaalista
Olemme antaneet tälle tuotteelle ympäristömerkin, sillä sen ympäristövaikutus on tavallista pienempi. Vähintään 50 % tuotteessa käytetystä materiaalista on LENZING™ ECOVERO™ -viskoosikuitua. LENZING™ ECOVERO™:n tuotannossa käytetään vain kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta ja selluloosaa. Sen valmistuksessa syntyvät päästöt ovat jopa 50 % pienemmät kuin perinteisen viskoosin, ja vedenkulutus on puolitettu.
Valmistettu ympäristöystävällisestä Birla SpunShades -materiaalista
Olemme antaneet tälle tuotteelle ympäristömerkin, sillä sen ympäristövaikutus on tavallista pienempi. Vähintään 50 % tuotteessa käytetystä materiaalista on Birla SpunShades -viskoosikuitua. Kuidut on värjätty ruiskuttamalla väriaine niihin suoraan, mikä säästä yli 30 litraa vettä yhtä kangasmetriä kohti perinteisiin värjäysmenetelmiin verrattuna.
Valmistettu kierrätyspolyesteristä
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä polyesteriä uuden polyesterin sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistettu kierrätysnailonista
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä nailonia uuden nailonin sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistettu kierrätyspuuvillasta
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä puuvillaa uuden puuvillan sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä, väriaineita ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistettu kierrätysvillasta
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä villaa uuden villan sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä, väriaineita ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistettu kierrätetyistä kasvipohjaisista kuiduista.
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyjä sellukuituja, kuten REFIBRA™-teknologialla valmistettua LENZING™ TENCEL™:iä, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä kuin tavalliset lyocell-kuidut.
Valmistettu kierrätysuntuvasta
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä untuvaa uusien höyhenten sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistettu kierrätysnahasta
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä nahkaa uuden nahan sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistettu kierrätyskumista
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä kumia uuden kumin sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistuksessa käytetty kierrätettyä muovia
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä muovia uuden muovin sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Valmistuksessa käytetty kierrätettyä metallia
Tuotteessa on käytetty vähintään 20 % kierrätettyä metallia uuden metallin sijaan, joten sen valmistusprosessi on kuluttanut vähemmän vettä ja energiaa sekä synnyttänyt vähemmän jätettä.
Tehty innovatiivisista nahan korvikkeista
Tämä tuote ei sisällä eläinperäistä nahkaa, ja siinä on käytetty vähintään 20 % kasvipohjaisia materiaaleja, kuten ananasta, omenaa tai sieniä. Lopputulos? Innovatiivinen vaihtoehto eläinnahalle ja uusi elämä materiaaleille, jotka menisivät muuten roskiin.
Valmistuksessa käytetty orgaanisia vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille
Tämän tuotteen valmistuksessa on käytetty vähintään 20 % kasvipohjaisia materiaaleja, kuten maissia, levää tai bio-asetaattia ilman perinteisiä muoviaineksia. Lopputulos? Sinä autat vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta.
Valmistuksessa käytetty innovatiivisia, jätteestä uudelleenvalmistettuja materiaaleja
Tämän tuotteen valmistuksessa on käytetty vähintään 20 % luonnonmukaisia materiaaleja, kuten appelsiininkuorta, kahvinpuruja ja jopa kalannahkaa. Lopputulos? Sinä autat muotimaailman innovaatioiden edistämisessä ja annat uuden elämän materiaaleille, jotka menisivät muuten roskiin.
OEKO-TEX® Made in Green
Tuote on sertifioitu OEKO-TEX® Made in Green -merkillä. Se takaa, että tuote on valmistettu turvallisissa työolosuhteissa sosiaalista vastuuta kantavassa ja ympäristöä kunnioittavassa tuotantolaitoksessa. Tuotteessa käytetyt materiaalit on tutkittu terveydelle haitallisten aineiden varalta OEKO-TEX®-standardin mukaisesti.
Valmistuksessa käytetty kromivapaata, parkittua nahkaa
Tässä tuotteessa käytetty nahka on käsitelty ilman kromia. Sen sijaan käsittelyyn on käytetty synteettisiä tai kasviperäisiä yhdisteitä, joita saadaan esimerkiksi tammesta ja kastanjapuusta. Lopputulos? Helpommin maatuva materiaali sekä turvallisempi työympäristö ihmisille.
Valmistuksessa käytetty vesipohjaista polyuretaania
Tämän tuotteen valmistuksessa on käytetty vähintään 50 % keinonahkaa, joka on tuotettu käyttäen ympäristöystävällisempää prosessia. Prosessissa ei käytetä kemiallisia liuottimia. Vettä käytetään jopa 95 % ja energiaa 50 % vähemmän perinteiseen polyuretaanin valmistukseen verrattuna.
bluesign®
Tuote on valmistettu bluesign®-standardilla sertifioiduista kankaista. bluesign® takaa, että tuotteiden valmistusprosessi on puhdas: seulonnassa on yli 900 haitallista kemikaalia. bluesign®-järjestelmässä mukana olevat valmistajat ja brändit toimivat vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen suhteessa ihmisiin, ympäristöön ja maapallon resursseihin.
Sustainable Textile Production (STeP) by OEKO-TEX®
Tuote on sertifioitu STeP by OEKO-TEX® -merkillä. Se takaa, että tuote valmistettu turvallisissa työolosuhteissa sosiaalista vastuuta kantavassa ja ympäristöä kunnioittavassa tuotantolaitoksessa.

Tutustu

Klikkaa kestävän muodin maailmaan

Kriteerien taustalla

Näin asetamme standardimme

Haluamme edistää positiivista muutosta muotiteollisuuden sisällä tuomalla esille tuotteita, jotka täyttävät kestävyysstandardimme. Näiden standardien määrittämiseen käytämme tietoja sitoutumattomista lähteistä sekä Higg Material Sustainability Index- mittarista. Higg MSI on alan kokonaisvaltaisin työväline tuotannossa käytettyjen materiaalien ympäristöjalanjäljen mittaamiseen. Nämä auttavat meitä löytämään tuotteet, jotka ovat edelläkävijöitä sekä niitä, joissa on mahdollisuus parantaa. Perimmäinen tavoitteemme on tarjota läpinäkyvää ja luotettavaa informaatiota, jotta voit tehdä kestävämpiä valintoja.

Pre-owned -muoti

Materiaalien ja tuotteiden uudelleenkäyttö

Olemme sitoutuneet luomaan vähemmän tuhlaavaa, enemmän kiertotalouteen perustuvaa muodin tulevaisuutta. Löytämällä pre-owned -tuotteille uusia koteja pyrimme pidentämään vähintään 50 miljoonan tuotteen elämää vuoteen 2023 mennessä. Työskentelemme myös kestävämpien pakkausratkaisujen eteen.
Olemme sitoutuneet luomaan vähemmän tuhlaavaa, enemmän kiertotalouteen perustuvaa muodin tulevaisuutta. Löytämällä pre-owned -tuotteille uusia koteja pyrimme pidentämään vähintään 50 miljoonan tuotteen elämää vuoteen 2023 mennessä. Työskentelemme myös kestävämpien pakkausratkaisujen eteen.

Pre-owned -muoti

Materiaalien ja tuotteiden uudelleenkäyttö

Olemme sitoutuneet luomaan vähemmän tuhlaavaa, enemmän kiertotalouteen perustuvaa muodin tulevaisuutta. Löytämällä pre-owned -tuotteille uusia koteja pyrimme pidentämään vähintään 50 miljoonan tuotteen elämää vuoteen 2023 mennessä. Työskentelemme myös kestävämpien pakkausratkaisujen eteen.
Olemme sitoutuneet luomaan vähemmän tuhlaavaa, enemmän kiertotalouteen perustuvaa muodin tulevaisuutta. Löytämällä pre-owned -tuotteille uusia koteja pyrimme pidentämään vähintään 50 miljoonan tuotteen elämää vuoteen 2023 mennessä. Työskentelemme myös kestävämpien pakkausratkaisujen eteen.
Pre-owned -muoti

Muutakin kuin muotia

Kestävämpää kosmetiikkaa

Muutakin kuin muotia

Sustainability criteria you can trust

Kauneustuotteet ovat jo myynnissä useilla Zalandon markkinoilla. Moni näistä tuotteista on varustettu "Kestävä kehitys" -merkinnällä, mikä tarkoittaa, että ne täyttävät kestävyyskriteerimme, jotka on kehitetty yhteistyössä Santiago de Compostelan yliopiston kemian asiantuntijoiden ja alan parhaiden brändipartnereidemme kanssa. Aivan kuten muodin kestävyyskriteerien kohdalla, jatkamme kauneustuotteiden standardien parantamista ja kehittämistä.

Less packaging
Recycled or reusable: This product’s packaging is either made from at least 50% recycled material, or it’s been specifically designed to get refilled and used again. Sounds like good odds to us.
Forest-friendly
For a greener planet: Luckily, this product helps protect our forests by using 100% FSC-certified wood or paper, or palm oil from 100% sustainably-managed sources.
Biodegradable
Safely back to nature: All the ingredients in this product are biodegradable. So you can rest knowing that, when the time comes for it to return to nature, there’ll be no negative impact on the environment.
Organic
From the Earth: This product has been created with at least 50% of its ingredients from organic farming or wild harvesting. And where possible, we’ve ensured it’s certified to an independent standard too.
Kind to animals
Good news: This product has been certified by third-party animal welfare groups. Treating our furry friends with nothing but kindness.
Natural
No surprises: At least 95% of this product’s ingredients come from plants, animals, micro-organisms or minerals. And where possible, we’ve ensured it’s certified to an independent standard too.

Katso lisää

Hiilijalanjälki tuotteiden kuljetuksessa

Vuodesta 2017 lähtien olemme vähentäneet päästöjämme 29 % tilausta kohti siirtymällä uusiutuvan energian käyttöön lähes kaikissa toimistoissamme sekä Saksan ja Puolan jakelukeskuksissamme. Pakkausten suhteen teemme yhteistyötä innovaattoreiden ja teollisuuden kanssa käyttääksemme yhä enemmän kestävää kehitystä tukevia materiaaleja, kuten kierrätettyä pahvia ja muovia. Lisäksi toimintamme, toimituksemme ja palautuksemme (pakkaukset mukaan luettuna) ovat hiilineutraaleja. Kompensoimme päästömme Gold-Standard -metsitysprojekteilla Etiopiassa. Voit tehdä oman osasi valitsemalla tilauksesi päästöjen hyvityksen kassalla.

Katso lisää

Pakkauksilla

Tällä hetkellä pakkauksemme on tehty 100 % kierrätetystä pahvista. Brändäykseen käytetty muste on vesipohjaista. Toimituspussit on valmistettu 80 % kierrätetystä, kuluttajilta kerätystä muovista. Vaatteiden suojaamiseen käytetyt ohuet muovipussit on valmistettu 64 % kierrätetystä muovista. Teethän myös oman osasi ja lajittelet pakkausmateriaalit oikein, jotta ne voidaan käyttää taas uudelleen.

Katso lisää

Vegaanisia tuotteita

Eläinten hyvinvointi on meille erittäin tärkeää ja tutkimme tapoja tuoda esille vegaanisia tuotteita. Toistaiseksi emme varusta vegaanituotteita kestävän kehityksen merkinnällä, elleivät ne täytä kestävän kehityksen kriteereitämme, kuten ympäristöystävällisiä materiaaleja. Selvitämme parhaillaan, miten voisimme laajentaa kestävämmän muodin kriteerejämme siten, että voisimme sisällyttää niihin eläinystävällisempiä vaihtoehtoja samalla kun teemme töitä muovien ja synteettisten materiaalien pitkäaikaisia ympäristövaikutuksia vastaan.