Flashback

Brigitte Bardot ja duffelitakki

Tutustumme duffelitakin historiaan 1960-luvulta nykypäivään. Lue, millaisia muodonmuutoksia klassikkotakki on kokenut viime vuosina.
&copy ullstein bild / Brigitte Bardot, 1960
© ullstein bild / Brigitte Bardot, 1960 
&copy Getty Images / Natalie Joos
© Getty Images / Natalie Joos 

Rento duffelitakki on klassikko, joka kestää vuosikymmenestä toiseen. 1950-luvulla takki karisti yltään militaristisen menneisyytensä, kun ranskalaiset intellektuellit Jean Cocteau ja Jean-Paul Sartre ottivat sen käyttöön. Heidän myötään duffelitakista tuli osa sodanjälkeisen vapaamielisen, poliittisesti aktiivisen ja perinteisiä arvoja vastustavan sukupolven univormua.

Vapaamielinen ajattelu näkyy myös 1960 valmistuneessa taide-elokuvassa Totuus. Traaginen draamaelokuva kertoo naisesta, joka haastetaan oikeuteen rakastajansa murhasta. Elokuva oli uran huippukohta pääosaa esittävälle Brigitte Bardot'lle. Se muistetaan erityisesti ikonisesta kuvasta, jossa 25-vuotias seksisymboli Bardot nähdään napitetussa duffelissa, vahvassa silmämeikissä, tyylikkäässä huivissa, beehive-nutturassa ja savuke huulessa. Vaatimattomassa takissaan näyttelijä istuu yksinkertaisen ranskattaren rooliin, joka tempautuu mukaan Pariisin taidepiireihin. Hän rakastuu onnettomasti musiikin opiskelijaan, mutta menettää tämän lopulta sisarelleen. Asu kuvastaa kuulumista yhteisöön, joka lopulta hylkää naisen totaalisesti.

Klassinen sininen vai rohkea punainen?

1960-luvun muotitakki palasi catwalkeille 2010-luvun alkupuolella. Suunnittelijat kuten Margaret Howell ja muotitalot kuten Gucci ja Peter Pilotto ovat laittaneet perinteisen sinisen ja vaaleanruskean värimaailman uuteen uskoon kirkkailla väreillä ja ruutukuoseilla. Myös klassinen brittimerkki Gloverall on tuonut duffelinsa nykypäivään: kirkkaat perusvärit, kuten keltainen ja punainen, piristävät harmaita talvipäiviä ihanasti. Muita nykyaikaisen duffelin piirteitä ovat esimerkiksi pitkät, vartalonmyötäiset leikkaukset sekä laatikkomaiset huput. Nyörinapit ja reilut päällitaskut säilyvät kuitenkin mallista toiseen.

Tyylikäs talvilook syntyy sinisestä tai vaaleanruskeasta duffelitakista, harmaasta poolopaidasta, mustista housuista ja mustista nilkkureista. Jos haluat asuun ripauksen väriä, kiedo kaulaan ruudullinen huivi. Reilunkokoinen unisex-malli on hyvä vaihtoehto asialliselle ja tyylitellylle mallille ja sopii täydellisesti yhteen tiukkojen farkkujen, tennareiden ja muhkean neuleen kanssa. Leikittele väreillä ja valitse päät kääntävä lämpimän punainen, kirkkaankeltainen tai oliivinvihreä takki.

Duffeli on erinomainen hankinta kylmää talvea varten: se on käytännöllinen, mukava ja ajattoman tyylikäs.

Suosikkimme