Flashback

Audrey Hepburn ja pikkumusta

Niin Vogue-lehden sivuilta kuin Aamiainen Tiffanylla -elokuvasta tuttu pikkumusta on todellinen muodin klassikko.
Audrey Hepburn, 1961 &copy Getty Images
Audrey Hepburn, 1961 © Getty Images 
Alexa Chung / &copy Getty Images
Alexa Chung / © Getty Images 

Pikkumusta on todellinen muodin klassikko. Pikkumusta on jokaisen naisen luottokumppani. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: näyttävät asusteet lisäävät asuun säpinää, seesteistä fiilistä luovat puolestaan tasapohjaiset kengät tai yksinkertainen jakku. Pikkumusta sopii myös tärkeisiin työtapaamisiin: pue pariksi bleiseri, niin vakuutat olemuksellasi kenet tahansa!

Pikkumustalla on värikäs historia: sen muoto, leikkaus ja jopa helman pituus ovat muuttuneet lukuisia kertoja vuosikymmenien kuluessa. Yksi pukeutumisen perusäännöistä on kuitenkin säilynyt vuodesta toiseen: jokaisella naisella pitää olla vaatekaapissaan vähintään yksi kaikkiin tilaisuuksiin sopiva pikkumusta.

Pikkumustan synty

Coco Chanelin suunnittelema ensimmäinen pikkumusta, joka esiteltiin Vogue-lehdessä vuonna 1926, ei oikeastaan ollut kovin pieni. Chanelin pikkumusta oli pohjepituinen, suoralinjainen ja muutamilla vinoleikkauksilla viimeistelty mekko – ja se herätti heti valtavaa ihastusta. Vogue oli oikeassa ennustaessaan, että mekosta tulisi kaikkien naisten univormu tyyliin ja sosiaaliseen luokkaan katsomatta. Pikkumustaa kutsuttiin jopa Chanelin Fordiksi autovalmistajan monipuolisen T-mallin mukaan. Mainoksissa leikiteltiin: "saatavilla kaikissa väreissä... jotka ovat mustia".

Pikkumusta valkokankaalla

Suosionsa huipulle pikkumustan nosti kuitenkin Audrey Hepburn vuonna 1961 valmistuneessa elokuvassa Aamiainen Tiffanylla. Elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa Hepburnin esittämä oikukas mutta rakastettava Holly Golightly kulkee aamulla pitkin Fifth Avenue -katua katsellen kaipaavasti Tiffany's-kultasepänliikkeen näyteikkunaa viineri kädessään. On selvää, että nainen on ollut koko yön juhlimassa, mutta mustassa Givenchyn mekossaan ja huolettoman tyylikkäässä kampauksessaan hän huokuu kadehdittavaa eleganssia.

Hepburnista tuli hetkessä muoti-ikoni, ja naiset ympäri maailmaa ottivat mallia hänen harkitun tyylikkäästä lookistaan, jossa simppeli leninki yhdistyy näyttäviin koruihin sekä tyylikkääseen kampaukseen ja meikkiin. Hän osoitti, että upean asun voi luoda muutamassa minuutissa yhden luottovaatteen ansiosta. Toisessa kohtauksessa Hepburnin esittämä Holly nappaa ylleen mustan polvipituisen cocktail-mekon ja viimeistelee asunsa hetkessä ylisuurella hatulla ja pitkillä käsineillä – simppeli ja säväyttävä look peittää jopa krapulan!

Elokuvan suosion myötä huomio kiinnittyi Hepburnin tyyliin myös valkokankaan ulkopuolella. Elettiin arvojen vapautumisen aikaa, ja Hepburnin vapaus ja spontaanius inspiroivat monia naisia. Sekä Hepburn että pikkumusta ovat pitäneet kiinni suosiostaan tähän päivään saakka. Hepburnin vaikutus näkyy selvästi esimerkiksi Alexa Chungin mutkattoman elegantissa tyylissä.

Ota mallia tyylin kuningattarista ja stailaa ajaton klassikkomekko omaan tyyliisi sopivaksi. Suurkaupunkien tunnelmaa henkivä asu syntyy yksinkertaisesta pikkumustasta, suuresta hatusta ja kitten heel -korkokengistä. Talvella mustan leningin pariksi kannattaa pukea polvipituiset saappaat, jotka sopivat niin päivään kuin iltaan. Jos kaipaat asuusi voimaa, pue mekon päälle musta bleiseri.

Stailasitpa pikkumustan kuinka hyvänsä, voit aina luottaa sen arvoituksellisuutta ja tyyliä huokuvaan charmiin!

Suosikkimme