Must Reads

Urheiluvaatteiden evoluutio

Treenivaatteet toimivat nykyisin sekä salilla että bileissä: kuinka sporttisesta tuli trendikästä
 

Nyt se on viimeistään korkea aika hyväksyä: hyvät naiset, sporttivaatteet ovat tulleet jäädäkseen. Kaiva suosiolla ihmisten ilmoille kaapin perällä vuosia lojuneet trikoot tai ne urheiluliivit, jotka eivät ole nähneet päivänvaloa tämän vuosituhannen puolella. Raja käytännöllisten treenivaatteiden ja huippumuodin välillä on nykyisin häilyvä, ja ilmapiiri tuntuu olevan muuttumassa kohti uutta, suvaitsevampaa muodin aikakautta. Lähtökohta trendille ei ole se, että salilla oikeasti tarvitsisi käydä, vaan se, että näyttää siltä. Lupasitko uutena vuotena aloittavasi vihdoinkin urheilullisen elämän? Tällä trendillä lupaus on jo oikeastaan lunastettu.

Sporttisuuntaus on ihanan vapauttavaa myös sukupuolinormien osalta: ei ole oikeastaan väliä, millä osastolla shoppailet. Tennareista, huppareista ja verkkareista on tullut koko sukupolvelle tunnusomainen univormu. Hupparissa ei todellakaan tarvitse hikoilla, jos ei siltä tunnu, sillä kenellä muka on aikaa oikeasti käydä salilla? Rakasta tennareitasi ja juoksutakkiasi ilman paineita suorittamisesta, ota asustasi kuva Instagramiin ja ole ylpeästi sporttimimmi, takana juoksulenkki tai ei.

Sporttivaatteiden historia on tarkemmin mietittynä melkoinen ryysyistä rikkauksiin -tarina. Menneisyydessä menestys tarkoitti kallista Dolce&Gabbanan pukua, ja vielä jokin aika sitten tuhansia euroja maksaneita Yeezyn tennareita. Muistan vielä ajan, jolloin trendikkääseen yökerhoon ei ollut mitään asiaa ilman täydellisesti räätälöityä pukua, sillä vain hyvin istuva puku määritteli statuksen. Nykyisin varallisuutta on hyvin vaikea päätellä vaatteista.

Maailmalla sporttitrendillä on monta nimeä kuten rakkaalla lapsella konsanaan: athletic couture, luxury sportswear, athleisure. Miten tahansa tyylisuuntaa haluaakin nimittää, on kaikessa lopulta kyse trendikkyyden ja mukavuudenhalun liitosta. Tennarit ovat täydellinen pari mekolle, huppari ja hame muodostavat rennon työasun ja urheiluliivit ovat kiva yksityiskohta löysän topin alle. Matkalla toimistolle vai salille? Paha sanoa. Varmaa on kuitenkin se, että sporttitrendi ei ole lähtemässä mihinkään, ja erot urheiluvaatteiden ja muiden vaatteiden välillä katoavat tasaista tahtia.

Mielestäni suuntaus on huikea. On ihanaa paljastaa maailmalle sisälläni piilotellut sporttaaja. Älä turhaan rajoita trendiä pariin Stella McCartneyn joogahousuja tai lukioaikaiselta poikaystävältä aikoinaan pöllittyyn Supremen huppariin. Ota mukaan koko kentällinen pelaajia, ja valjasta joukkueeseesi niin katumuotimerkit kuin luksusbränditkin, ja valitse jokaisesta mukavimmat palat päältä. Kaikki ovat nyt hullaantuneita sporttivaatteista, ja asun kokoamisessa pieleen menemisen mahdollisuus on häviävän pieni.

Näytä häpeilemättä itsevarmuutesi ja rohkea asenteesi, ja jätä muotimaailman vakavakasvoiset primadonnat omaan arvoonsa. Vedä jalkaan coolit verkkarisi niin töihin kuin baariin, ja muista pitää hauskaa! Sporttisuus on supertrendikästä. Taidankin lähteä tästä ostamaan uudet joogahousut. Ja ei, en todellakaan ajatellut joogata ne jalassa.