Kiipeilykengät tuovat tekniikkaan ihan uuden ulottuvuuden

Kysyipä keneltä kiipeilyn harrastajalta hyvänsä, kiipeilykenkä ei voi olla ihan mikä tahansa kaapin perällä makaileva lenkkitossu. Kiipeilyssä olennaista ovat kunnolliset, omaan jalkaan sopivat kengät. Tämän lisäksi on tärkeää löytää lipsumaton ja varma ote sekä kova luottamus omiin kykyihin. Vaikka kärsisikin lievästä korkean paikan kammosta, ammattimaisten kiipeilykenkien avulla saa aivan toisenlaisen varmuuden kiipeilyyn. Kunnon välineet takaavat sen, että voit keskittyä itse kiipeilyyn ja vartalonhallintaan keikkuessasi katon rajassa tai pilviä hipoen. Kun välineet kiipeilykenkiä myöten ovat kunnossa, et tuhlaa aikaasi suoritustasi estäviin tai hidastaviin tekijöihin, vaan voit nauttia itsesi ylittämisestä. Laadukkaat kengät eivät myöskään tarvitse huoltoa ja kestävät pitkään. Kiipeilykenkä kannattaa hankkia tyypillisen kiipeilypaikan mukaan ja varmistaa, että koko on varmasti oikea. Osassa kenkiä varpaat ovat kippurassa; osassa on tärkeää, että saat varpaat suoriksi. Myös kengän jäykkyysvaatimukset riippuvat kiipeilymuodosta, on se sitten esimerkiksi halkeamakiipeilyä tai katossa kiipeilyä.

Kiipeilykengät jokaiseen makuun ja tyyliin

Zalandon kiipeilykenkävalikoima miellyttää vaativaakin kiipeilyharrastajaa. Kenkävalikoimassa on monipuolisesti sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitettuja kenkiä. Pintamateriaalit suojaavat kosteudelta ja kylmyydeltä. Osaan malleista voi asentaa tarvittaessa jääraudat äärimmäisissä olosuhteissa kiipeilyä varten. Kenkien rakenne on muotoiltu epätasaisten pintojen päällä liikkumiseen ja sekä kanta että kärki on vahvistettu parhaan suorituksen aikaansaamiseksi. Sisäkäyttöön tarkoitetut mikrokuituiset kiipeilykengät ovat höyhenenkevyitä ja joustavat jalan muotoon sopivaksi kuin sukka. Joidenkin mallien kumipohja takaa lipsumattoman otteen. Eri jäykkyydet tuovat erilaisen tuntuman kiipeilyyn - valitse siis kenkäsi kiipeilyalueesi mukaan. Valikoima huippumerkkejä takaa laadukkaan kokemuksen ja huoltoa kaipaamattomat välineet. Koska kengän sopivuus jalkaan sekä kiipeilytilanteeseen on kaiken A ja O, kannattaa hankkia vaikka pari erilaista mallia optimaalisen suorituksen takaamiseksi. Löydä siis oma kiipeilykenkäsi Zalandolta ja tarkista myös vaihtuvat kausitarjoukset!

Kiipeilykengät

Kyselimme yhden Suomen suosituimman kiipeilyblogin Haukkari.netin ylläpitäjältä Saku Korosuolta neuvoja oikeanlaisten kiipeilykenkien ostoon. Korosuo on itse kiipeillyt reilut 10 vuotta, ja hänen suurin saavutuksensa on Ultima Thulen talvinousu, joka oli samalla ensimmäinen suomalaisten tekemä talvinen bigwall-nousu. Korosuo on kirjoittanut blogiaan syksystä 2008 asti.

Vinkkisi kiipeilykenkiä ostavalle? Millaisia asioita tulisi ottaa huomioon?

Tärkein asia kenkää ostaessa on kengän muoto. Ihmisillä on erimallisia jalkoja, ja kengän tietysti pitää olla samanmallinen kuin jalan. Kiipeilykenkiä on myös eri jäykkyyksillä. Jäykkä kenkä sopii usein paremmin aloittelijoille, sillä silloin varpaat saavat tukea kengästä. Samoin halkeamakiipeilyssä ja pitkillä reiteillä on hyötyä jäykkyydestä. Kova kenkä on kuitenkin vähän tunnoton, kun pehmeämpi kenkä taas on parempi, mikäli kenkää käytetään kitkalla tai slouppaavilla otteilla. Itse käytän yleensä mieluiten pehmeitä kenkiä, poikkeuksena pitkät reitit ja halkeamakiipeily.

Kannattaa myös miettiä minkälaisia reittejä on kiipeämässä. Halkeamakiipeilyssä käytetään kiipeilykenkiä, joissa varpaat ovat suorassa, sillä silloin ne on parempi jammata eli survoa halkeamaan. Pitkillä reiteillä jäykät kengät antavat tukea ja suojaavat jalkoja. Tämä alkaa olla tärkeää kun kiipeily kestää yli 12 tuntia, useiden päivien nousuista puhumattakaan. Sporttikiipeilyssä, boulderoinnissa ja sisäkiipeilyssä käytetään usein ns. aggressiivisempia kenkiä, joissa pohja on kaareva. Näissä kengissä pidetään usein varpaat kippurassa kengän sisällä. Tällaisilla kengillä on hyvä kiivetä esimerkiksi katossa. Kengät toimivat myös hyvin pienillä listoilla. Jos kengässä pidetään varpaat kippurassa, pitää kengät myös ostaa paljon pienempinä.

Mistä tietää, että kenkä on sopivan kokoinen ja istuu hyvin?

Oli kengän malli mikä tahansa, kiipeilykengän ei koskaan pitäisi sattua. Periaatteessa pienin koko, joka menee kivuttomasti jalkaan, on usein sopivan kokoinen. Kannattaa aina testailla eri kenkiä, ja mielellään nousta varpaiden varaan jollekin pienelle listalle, jolloin tuntuma vastaa paremmin oikeaa käyttöä. Sopivan kokoisia kenkiä pystyy pitämään helposti tunnin jalassa ilman ongelmia. Jos kengät täytyy saada jalasta pois heti nousun jälkeen, on todennäköisesti hankittu liian pienet kengät. Sekin kannattaa muistaa, että nahkakenkä venyy jonkin verran käytössä, kun taas keinonahkainen ei veny yhtä paljon. Eri valmistajien kokoluokissa on myös eroja, joten pelkän numeron perusteella kenkää on vaikea valita.

Tarvitseeko kiipeilykenkiä huoltaa?

Eipä juuri. Jos kenkiä on pitkään käyttämättä, saattaa materiaali jäykistyä, mutta sekin pehmenee taas kun kenkää alkaa käyttää. Käytän tällä hetkellä 3-4 paria samanaikaisesti, joten kengät kuluvat hitaammin, mutta ostan vuodessa ehkä kaksi paria kiipeilykenkiä.